Bezoek aan Ajaccio

12 september 2025 - Coti-Chiavari, Frankrijk

Vrijdag 12 september 2025.    Bezoek Ajaccio

Lozzi, Corsica Frankrijk - Verghia, Corsica Frankrijk.         85 km.  totaal: 3230 km

Een mooie zonnige dag met 28 graadjes

De camper reis klaar makend spreekt iemand mij aan vanwege ons HE (Hermagor) kenteken. Kent u Kofler Hermann? Ja, natuurlijk ken ik die. Hij werkte bij de gemeente Kirchbach, is gepensioneerd en leeft maanden per jaar op Sardinië. De twee kennen elkaar van Nassfeld, ons skigebied. De man noemt de stad waar hij een vakantiewoning heeft en laten we daar nou voorbij rijden. Moet ik alleen ff zijn handy nr. versieren om een bezoekje van ons aan te kondigen. Niet te laat vertrekken we richting Ajaccio, de hoofdstad van Corsica. Onderweg stoppen Kees en Lida op dezelfde plaats waar wij ons Annie koffie pauze moment hebben. Gezamenlijk zitten we aan de koffie op een muurtje van een monument van twee overleden brandweermannen in actie, 25 jaar geleden. Eenmaal in Ajaccio leert ons dat Napoleon Bonaparte hier op 15 augustus 1769 geboren is. Parkeren van een camper is wel een uitdaging in deze stad. Op veel plaatsen zijn campers niet welkom, doch op het terrein van het reuzenrad, iets buiten het centrum vinden we een plaatsje. Onze stappenteller telt aan het eind van onze stadswandeling 12.000 stappen. Hiervoor bezoeken we de markt, die al half afgebroken werd, lopen langs Napoleon‘s geboorte huis, wandelen door de bekendste winkelstraat van de stad, bezoeken de „Cathédrale Notre Dame de la Assomption“ waar Napoleon werd gedoopt en Place Bonaparte. De 16de eeuwse kathedraal is bescheiden van omvang, maar heeft een beroemd schilderij, The Triumph of Religion, van Delacroix (waar kwam ik die naam nog meer tegen?). Iedere straat of plein in Ajaccio heeft iets wat met Napoleon te doen heeft. Na een paar uur stappen door het oude centrum vinden we de camper en rijden naar de volgende camping die dit keer ook aan zee ligt. Het lijkt een soort stadscamping met niet overdreven vriendelijk personeel. Nu nog een duik in zee nemen stellen we uit tot morgen, het is inmiddels 18.00 uur. Toch lopen we nog even naar het strand.

1. Martin:
    12 september 2025
    Mooi hoor, af en toe sprookjesachtig met dat bruggetje 🥂
  2. Ab en Trudy La Croix:
    12 september 2025
    Ja, dat is een van onze voorvaderen, maar dan wel met "de" ervoor. Wij zijn derhalve de arme tak.