Hop On Hop Off

18 mei 2025 - Reykjavík, IJsland

Dag 20.      18 mei 2025.          Hop On Hop Off

Reykjavik, IJsland.                    0 km.   Totaal: 2848 km

Een zonovergoten dag met een zomerse temperatuur van 22 graadjes

Wakker worden en snel het licht door het dakraam laten komen. Een helder blauwe lucht lacht ons tegemoet, na een koele nacht is het snel een aangename temperatuur in ons knusse huisje. We gaan vandaag Reykjavik beter leren kennen en zoals in vele steden in Europa doen we dat met de Hop On Hop Off bus. Vlak voor de camping is een halte en de reservering is reeds gisteravond gemaakt. Er zijn 16 haltes waar we kunnen uit- en instappen. Het is rustig en we kunnen boven zitten in het open gedeelte, want het is zomer vandaag! Hoeveel mazzel kun je hebben dat dit een zomerse zonovergoten dag wordt met 22 graadjes. Je bent inmiddels gewent een trui mee te nemen, maar dat is vandaag overbodige luxe. We rijden over de boulevard, voorbij het concert en congresgebouw, Harpa. De glazen gevel glinstert in de zon. De financiële crisis in 2008 legde de bouw aanvankelijk stil, maar sinds 2011 domineert het gebouw de haven. We rijden verder langs de haven en stappen uit in het oude centrum. Er is een grote vijver waar de nodige mensen eenden en meeuwen voeren. Aan de rand staat het moderne stadhuis met opvallende boogdaken, gebouwd in 1992. Er staat bij de vijver een bronzen beeld met een betonnen hoofd. Ze noemen het hier een ambtenaar met een kop van beton. Ik zag er zelf meer minister Faber in, die blind met een betonnen kop doordramt. Een stukje verder zien we het parlementsgebouw, wat ons wel als een ietwat klein gebouw overkomt. Even nagekeken leert mij dat het parlement in IJsland 63 leden kent, in een eenkamerstelsel, die om de vier jaar gekozen worden uit zes kiesdistricten. We lopen in een rustig tempo naar de Hallgrimskirka, alwaar wij gisteren ook waren. Voor we daar aankomen is het tijd voor een koffietje. Het is even kijken waar dit mogelijk is, omdat op zondag de nodige tentjes dicht zijn. Naarmate we dichter bij voor toeristen interessante straatjes komen, is ook voor de evangelische IJslanders de zondagsrust niet heilig en lonken de kroontjes. De grote Hallgrimskirka is echt groot, maar eenvoudig evangelisch ingericht, met een waanzinnig mooi orgel. Er speelt iemand, maar die kan dat beter laten. Breukhoven zou er wel raad mee weten. Na de kerk zien we een Imbiss die de beroemde IJslandse hotdogs verkoopt. Nou, die gaan er in als Deventer koek, gewoon smerig lekker! Gesterkt lopen we door de bekendste winkel Promenade Laugavegur weer richting Parlementsgebouw. We zien onderweg een gezellig pleintje met een leuk terras, wat we niet kunnen weerstaan. Onder genot van een alcoholische versnapering vragen we de ober hoe vaak er in Reykjavik zulke zomerse dagen zijn voor een terrasje buiten. Niet meer dan vijf dagen per jaar, geeft meneer ober aan. Nou, dan zijn wij zeker spekkopers. Of we hebben het gewoon verdiend. De Hop On Hop Off bus brengt ons daarna weer veilig tot de ingang van de camping, waar we, in herhaling, Max zien winnen in Italië en tot acht uur lekker buiten zitten.

1. Martin:
    Beregezellig 👍
  2. Louwra:
    19 mei 2025
    Prachtig weer alle foto’s.
    Die ene foto is goed voor de 60 jarige bruiloft. Ha ha
  3. Fransje:
    19 mei 2025
    Unieke foto’s. Reykjavik in stralende zon. En jullie ook. Het ziet er echt genieten uit. Doe voort zo. Wij genieten mee ( tikje jaloers, dat wel)
  4. Arjan Breukhoven:
    21 mei 2025
    Gooi maar een balletje op 😁