Het wordt winter

2 juni 2025 - Myvatn, IJsland

Dag 35.   2 juni 2025.    Het wordt winter

Lundur, IJsland - Myvatn, IJsland.      73 km.      Totaal: 5062 km.

Guur weertje, Tussen 2 en 8 graadjes, harde wind, beetje natte sneeuw

Het sanitair is wederom wat kneuterig op de camping. Zwart water (je poepcassette dus) kan geleegd worden direct om het hoekje bij de afwas bakken. Ook hier zijn de douches niet erg talrijk aanwezig. Twee, wel te verstaan. Niet opvallend, want meer dan twee douches vind je nergens op campings. Warm water is er bijna altijd. Geen wonder, want het hete water spuit hier uit de grond. We rijden niet zoveel km vandaag. Eerst rijden we langs de Godafoss watervallen, een van de grotere watervallen van IJsland. Het is er druk met bussen die toeristen afleveren die even foto’s mogen nemen van dit natuur wonder. Wij nemen ook een kijkje. Het is laagjes weer vandaag met een straffe koude wind, also is het bezoek van korte duur. Het aangepaste reisschema leidt ons naar Myvatn, een groot meer midden op IJsland. Het ligt in een zeer actief vulkanisch gebied. De hele omgeving bestaat hier uit grillige lavaformaties. De Amerikaanse en euraziatische tektonische platen lopen precies door dit gebied. Per week zijn er gemiddeld 500 aardbevingen in IJsland. Staan An en ik bij de receptie bij de camping van vandaag, begint de grond onder ons te schudden. Toch even vreemd. „Voel jij wat An?“ „Ja, ik voel het ook“.  Schijnt doodnormaal te zijn hier. De camping heeft prachtig uitzicht op het meer. De omgeving rondom de camping ziet er vreemd uit. De rotsbodem is naar boven gedrukt, gebroken en gescheurd door vulkanische activiteit. Het meer werd 3500 jaar geleden gevormd en kreeg zijn huidige vorm 1500 jaar later, toen verdere uitbarstingen plaatsvonden over 9 km lengte. Op de camping wordt een serieuze weer waarschuwing afgegeven voor de komende 48 uur. Harde wind en sneeuw buien zijn in aantocht. Ons huisje schut al lekker heen en weer. Het elektrisch kacheltje moet alle zeilen bijzetten.

1. Martin:
    2 juni 2025
    Ben ik blij dat ik hier zit brrrr. Het eten is wel goed natuurlijk met een goeie kok aan boord. Ik denk weer aan de spaghetti 🙈
  2. Kees en Lida:
    3 juni 2025
    Gelukkig hebben jullie ook beter weer gehad.! De natuur blijft mooi en binnen brandt de kachel.
  3. Aad de Gans.:
    3 juni 2025
    Het is inderdaad een alpensneeuwhoen. Maar hoe komt hij daar? Via Google link opgezocht.